3/ VÝŠE ODVODU DO STÁTNÍHO ROZPOČTU ZA NENAPLNĚNÉ OBČANY SE ZMĚNĚNOU PRACOVNÍ SCHOPNOSTÍ


   Podle § 24 odst 3 písm. c) zákona 1/91 Sb. o zaměstnanosti je povinností zaměstnavatele odvést do státního rozpočtu za každého nenaplněného zaměstnance se ZPS 1,5 násobek průměrné mzdy vyhlašované MPSV za I. - III. čtvrtletí roku, v němž nebyl povinný podíl naplněn.   
Průměrný výdělek za I. - III. čtvrtletí 2002 by měl být vyhlášen ve výši 15172 Kč.
   Z toho vyplývá, že pokud zaměstnavatel nenaplnil povinný podíl ZPS zaměstnáváním ZPS ani odběrem výrobků, měl by za každou nenaplněnou osobu odvést do státního rozpočtu částku 22758 Kč.
   Při výpočtu naplnění ZPS odběrem výrobků nebo zadáváním výrobních programů se vydělí celkový objem plateb trojnásobkem průměrné mzdy, tj. částkou 45516.

   Vlastní výpočet plnění povinného podílu byl podrobně popsán v DIS č. 5. a 6. z letošního roku, takže jenom připomínáme, že
   - při posuzování, zda je třeba povinný podíl plnit či nikoliv, je rozhodující průměrný roční přepočtený počet zaměstnanců. Výpočet průměrného přepočteného počtu zaměstnanců se provede přes hodiny takto:
   „odpracované hodiny všemi zaměstnanci + neodpracované hodiny v důsledku čerpání dovolené na zotavenou + překážky v práci a pracovní neschopnosti, za níž jsou poskytovány dávky nemocenského pojištění (u každého zaměstnance se započte max. roční fond pracovní doby) děleno ročním fondem pracovní doby připadajícím na jednoho zaměstnance pracujícího na plnou pracovní dobu. Výsledek se zaokrouhlí na celé číslo od poloviny směrem nahoru“.

- fond pracovní doby se podle metodiky MPSV k vyplnění výkazu bere bez svátků, tzn., že musíme odečíst tyto hodiny jak v čitateli, tak ve jmenovateli. Roční fond pracovní doby při 40 hod. týdenní pracovní době by měl být 2016 hodin (252x8).
   Např. u zaměstnavatele s týdenní pracovní dobou 37,5 hodiny odpracovalo 29 zaměstnanců 42654 hodin + 3240 hodin dovolené + 180 hodin překážek v práci + 420 hodin pracovní neschopnosti = celkový počet hodin 46494 hodin děleno ročním fondem pracovní doby tj. 1890 hodin (252 prac. dnů x 7,5) = 24,6 zaměstnance, zaokrouhleno na 25 zaměstnanců. V tomto případě není povinností zaměstnávat občany se ZPS.
   Do počtu hodin se pro výpočet průměrného přepočteného počtu nezahrnují podle § 28 zákona 1/91 Sb. o zaměstnanosti hodiny odpracované osobami, které jsou do funkce voleny nebo jmenovány. Dále se nezapočítávají hodiny odpracované na základě dohod mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti).

- výpočet, jaký počet občanů se ZPS byl naplněn, se provede stejným způsobem, jako se vypočte průměrný přepočtený stav pracovníků s tím rozdílem, že se započtou pouze hodiny ZPS a samostatně hodiny ZPS s těžším zdravotním postižením. Vypočtený počet zaměstnanců ZPS s těžším zdravotním postižením se vynásobí třemi. Potom se sečtou nezaokrouhlené počty ZPS a ZPS s těžším zdravotním postižením a výsledek se zaokrouhlí od poloviny směrem nahoru.

- při výpočtu plnění povinného podílu odběrem výrobků se naplněný počet zaměstnanců se ZPS zjistí tak, že se vydělí celkový objem plateb bez daně z přidané hodnoty za výrobky nebo služby odebrané ve sledovaném kalendářním roce od zaměstnavatelů s více než 50% ZPS popř. od chráněných dílen trojnásobkem průměrné mzdy zjištěné za první až třetí čtvrtletí sledovaného roku (tj. částkou 45516).
   Např. zaměstnavatel odebral od zaměstnavatelů s více než 50% ZPS výrobky v celkové výši 71653 Kč bez DPH. Průměrná mzda za I. - III. čtvrtletí 2002 činila 15172 Kč, trojnásobek této částky je 45516 Kč. Tomuto zaměstnavateli by se na plnění povinného podílu započetly 2 osoby, protože 71653 : 45516 = 1,5742, což zaokrouhlíme na 2. Pokud by měl tento zaměstnavatel zadán ještě výrobní program, zaokrouhlilo by se až po sečtení obou částek.

- při výpočtu plnění povinného podílu zadáváním výrobních programů se počet zaměstnanců se ZPS zjistí tak, že se vydělí celkový objem plateb bez daně z přidané hodnoty realizovaných ve sledovaném kalendářním roce ze zadaného výrobního programu trojnásobkem průměrné mzdy zjištěné za první až třetí čtvrtletí sledovaného roku (tj. částkou 45516).
   Součet hodnot za odběr výrobků a ze zadaného výrobního programu zaokrouhlíme na celé číslo od poloviny směrem nahoru.

  DALŠÍ POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE, KTERÉ MÁ V SOUVISLOSTI SE ZAMĚSTNÁVÁNÍM ZPS:

- do 15. února 2003 písemně oznámit místně příslušnému úřadu práce plnění povinného podílu za rok 2002. Tiskopis „OZNÁMENÍ“ bude k dispozici na úřadech práce a na internetové stránce MPSV (zatím není v aktuálním znění).
- pokud nebyl povinný podíl naplněn fyzicky nebo odběrem výrobků, je třeba do 31. 1. 2003 zaplatit odvod do státního rozpočtu ve výši 22758 Kč za každého nenaplněného občana se ZPS. Zaplacení je nutné prokázat při předkládání „OZNÁMENÍ“.