5/ ODMĚNY UVOLNĚNÝCH ČLENŮ ZASTUPITELSTVA OBCE PO SKONČENÍ JEJICH FUNKČNÍHO OBDOBÍ - doplnění k výkladu v DIS 12/02


   V minulém čísle jsme se věnovali výplatě odměn uvolněných členů zastupitelstva obce po skončení jejich funkčního období. Ve výkladu jsme uvedli, že se z této odměny sráží zálohy na daň i obojí pojistné. Náš výklad vyvolal odezvu ze strany některých obcí, protože ty mají výklad pracovníků MPSV a ČSSZ, z kterého vyplývá, že se pojistné na sociální zabezpečení z odměn po skončení funkčního období nesráží. Zdůvodnění je, že výplata těchto odměn není vázána na setrvání v zaměstnání po určitou dobu nebo k určitému dni a že se jedná o určitou formu „odstupného nebo odbytného“.
   Vzhledem k tomu, že se jedná o „výklad“, který je ve prospěch zaměstnanců, budeme jej ctít a pojistné na sociální zabezpečení z odměn po skončení funkčního období srážet nebudeme! Zaměstnanci zdravotních pojišťoven trvají na platbě pojistného na VZP, protože se jedná o plnění poskytnuté v souvislosti se zaměstnáním.

  POZNÁMKA: zákon 589/92 Sb. o pojistném na SZ má v § 5 odst. 2 písm. c) tento text: „plnění věrnostní nebo stabilizační povahy; za takové plnění se vždy považují plnění poskytnutá z důvodu trvání zaměstnání po určitou dobu nebo k určitému dni, s výjimkou:“. Dále máme zákon 592/92 Sb. o pojistném na VZP, kde je v § 3 odst. 2 písm. c) uvedeno toto: „plnění věrnostní nebo stabilizační povahy; za takové plnění se považují plnění poskytnutá z důvodu trvání zaměstnání po určitou dobu nebo k určitému dni, s výjimkou:“. Když srovnáme oba texty, je v zákonu o pojistném na SZ navíc slůvko „vždy“, které podle našeho názoru nemění nic na významu uvedeného textu. Přesto jsou dvě ministerstva a každé má svůj výklad k zákonu. Není špatný zákon? Nejedná se o úmyslně špatný zákon, aby jej mohli ministerští úředníci vykládat? Nebylo by vhodné, aby už někdo řekl a uzákonil, že se pojistné na SZ a VZP bude odvádět ze všech příjmů? Pak nebudeme potřebovat žádné vykladače zákonů, kteří nám jen komplikují život!