6/ ČLENOVÉ ZASTUPITELSTVA OBCÍ A JEJICH UVOLŇOVÁNÍ


   Po volbách do zastupitelstev obcí je opět aktuální problematika uvolňování zaměstnanců do těchto orgánů a zároveň se nám vrací zaměstnanci, kterým skončil výkon veřejné funkce. Jaký je dopad těchto odchodů a příchodů do pracovněprávních vztahů? Zde je třeba rozlišit, zda se jedná o
   - dlouhodobé uvolnění člena zastupitelstva nebo zda jde o
   - uvolňování krátkodobé tj. u neuvolněných členů zastupitelstva.

   DLOUHODOBĚ UVOLNĚNÍ ČLENOVÉ ZASTUPITELSTVA OBCE (§§ 124 a 147 ZP a odst. 2 § 10 NV 108/94 Sb.)

   V případě jejich zvolení do veřejné funkce je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno. Při dlouhodobém uvolnění (uvolněný starosta případně místostarosta) poskytne zaměstnavatel, pro kterého byl uvolněn (tj. obec), přiměřenou odměnu, která se posuzuje jako mzda. Náhrada mzdy od zaměstnavatele, u kterého je v pracovním poměru, mu nepřísluší. Při tomto uvolnění mu poskytne obec i tu část dovolené, kterou si nevyčerpal před uvolněním u svého zaměstnavatele.

   V případě skončení výkonu veřejné funkce je zaměstnavatel povinen jej zařadit na jeho původní práci a pracoviště. Není-li to možné proto, že tato práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, musí jej zaměstnavatel zařadit na jinou práci odpovídající pracovní smlouvě. Pokud u zaměstnavatele taková práce není, je dán výpovědní důvod podle § 46 odst. 1 písm. c) s tříměsíční výpovědní dobou a odstupným. Nevyčerpal-li si dovolenou před uplynutím doby uvolnění, poskytne mu ji uvolňující zaměstnavatel. Tzn., že se vrací např. s 20-ti nevyčerpanými dny dovolené, které mu musí poskytnout a uhradit původní zaměstnavatel.

   KRÁTKODOBĚ UVOLNĚNÍ ČLENOVÉ ZASTUPITELSTVA, TZV. „NEUVOLNĚNÍ“ (§ 124 ZP, § 17 NV 108/94 Sb.)

   Těmto neuvolněným členům zastupitelstva obce poskytne jejich zaměstnavatel pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu k výkonu veřejné funkce, pokud nelze tuto činnost provést mimo pracovní dobu. Za dobu uvolnění náleží tomuto zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Zaměstnavatel má podle § 17 NV 108/94 Sb. nárok na úhradu náhrady mzdy vč. pojistného na SZ a VZP od obce, pokud se nedohodl na upuštění od refundace.

   Podrobný výklad k odměňování uvolněných nebo neuvolněných členů zastupitelstva je uveden v příloze dnešního čísla. POZOR: tento výklad se týká obcí a měst.