1/ ZMĚNY V ZÁKONU 117/95 Sb. O STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPOŘE


   Zákonem 125/2003 Sb. dochází k několika změnám v zákonu o státní sociální podpoře:

   Všechny tyto příjmy ze zahraničí by se zahrnuly do rozhodného příjmu zaměstnance. Kdy toto bude aktuální?
   Např. občan ČR bude pracovat u zahraniční firmy se sídlem v zahraničí, která se dostala do platební neschopnosti a jemu byly vyplaceny obdobná plnění jako u nás podle zákona o insolventnosti.
   Pochopitelně, že i všechny ostatní příjmy ze zahraničí se rovněž zahrnují, ale to již vyplývá z písm. e) odst 1 § 5 zákona o SSP.


   Tzn., že pokud někomu náleží příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu, měl by toto nahlásit a výplata rodičovského příspěvku by mu byla zastavena. Příspěvek při péči o osobu blízkou je totiž vyšší než rodičovský příspěvek…… (1,6 násobek ŽM oproti 1,1 násobku).


   Při odejmutí z týchž důvodů se postupuje tak, že se výplata dávky zastaví nebo její výše sníží, a to ode dne následujícího po dni, jímž uplynulo období, za které již byla dávka vyplacena. V obou těchto případech platí, že ustanovení § 62 zůstává nedotčeno - tzn. že pokud někdo nesplnil uloženou povinnost nebo přijal dávku ačkoliv musel předpokládat, že je vyplacena neoprávněně.


   Toto opatření se týká všech občanů ČR a nikoliv jen „žadatelů o azyl“…… Takže kdo nepožádá o přídavek na dítě do třech měsíců po 30. 9. 2003, tj. do 31. 12. 2003, nebudou mu přídavky na dítě vypláceny až do 30. 9. 2004. U porodného a pohřebného zůstává v platnosti jeden rok od porodu nebo pohřbu.


   Pokud byla žádost o dávku nebo její výplatu podána oprávněnou osobou přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, postupuje se podle předpisů platných přede dnem účinnosti tohoto zákona a tou je 1. červenec 2003.
   Takže kdo nepožádal o přídavek na dítě nebo jinou dávku, je nejvyšší čas do 30. 6. 2003, kdy platí ještě doba jeden rok zpět.