4/ PŘÍSPĚVKY NA ZÁVODNÍ STRAVOVÁNÍ VE VAZBĚ NA DÉLKU SMĚNY


   V současné době se množí dotazy k příspěvkům zaměstnavatele na závodní stravovaní a délce směny. Problematiku poskytování příspěvků na závodní stravování řeší tyto platné právní předpisy:

   Ze zákoníku práce vyplývá, že zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování. Tuto povinnost nemá u zaměstnanců vyslaných na pracovní cestu. V kolektivní smlouvě lze sjednat nebo ve vnitřním předpisu stanovit bližší vymezení okruhu zaměstnanců (i bývalých zaměstnanců), kterým se stravování poskytuje, organizaci tohoto stravování, způsob jeho provádění a financování zaměstnavatelem.
   Ze zákona 586/92 Sb. vyplývá, že „výdajem na pracovní a sociální podmínky jsou mimo jiné výdaje na provoz vlastních zařízení závodního stravování kromě hodnoty potravin nebo příspěvky na závodní stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované až do výše 55% ceny jednoho hlavního jídla v průběhu jedné pracovní směny, maximálně však do výše 70% stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin.
   V pokynu MF D-190 k jednotnému uplatňování zákona o daních z příjmů najdeme, že za daňový výdaj lze považovat příspěvek na jedno hlavní jídlo v průběhu jedné pracovní směny. Zaměstnavatel nemůže uplatnit příspěvek za zaměstnance, který odpracuje pouze část pracovní směny nebo je vyslán na pracovní cestu, při které mu přísluší stravné podle § 5 a § 12 zákona 119/92 Sb. o cestovních náhradách. Pro posouzení doby trvání pracovní směny je rozhodná délka pracovní směny stanovená zaměstnavatelem.
   V pokynu MF D-223 je uvedeno, že je možno uplatnit jako daňový výdaj příspěvek na další hlavní jídlo za zaměstnance, jehož pracovní doba v úhrnu s dobou přestávek v práci, bude delší než 11 hodin.
   Ve vyhl. MF 430/2001 o nákladech na závodní stravování……(tato vyhláška platí pouze pro rozpočtovou a příspěvkovou sféru) se říká, že organizace, která sama zajišťuje závodní stravování ve vlastním zařízení (nebo ve vlastním zařízení jinou organizací), poskytuje strávníkům (zaměstnanci, důchodci, kteří zde pracovali před odchodem do důchodu, žákům SOU, OU a učilišť) za sníženou úhradu jen jedno hlavní jídlo během stanovené směny (s výjimkou zaměstnanců se směnou 10 hodin a delší, kteří můžou obdržet další příspěvek), pokud jejich přítomnost v práci během této směny trvala aspoň 3 hodiny. Pokud je stravování zajištěno prostřednictvím jiného subjektu, poskytuje jej za sníženou cenu pouze vlastním zaměstnancům a žákům učilišť.

   Z těchto právních předpisů vyplývá toto: